Kun je ons vertellen hoe je bij Vivace terecht bent gekomen?
“Via een omweggetje. Echt waar! Ik wist tijdens mijn middelbare schooltijd namelijk niet zo goed wat ik daarna wilde. Omdat ik wel goed met cijfers ben, koos ik voor een administratieve opleiding. Maar na een paar jaar op kantoor begon ik te twijfelen. Ik ben best energiek. En in dat soort banen zit je veel achter de computer. In gesprek met mijn vrienden kwam het onderwijs regelmatig voorbij. Zeker omdat velen zélf leerkracht of onderwijsassistent zijn. ‘Kom nou ook in het onderwijs’, zeiden ze. ‘Dat is echt iets voor jou.’ Iets waar ik zelf ook wel eens over had nagedacht. Want ik vind kinderen hartstikke leuk, breng graag informatie over en houd van afwisseling. Zodoende kwam ik tot de beslissing om me om te laten scholen en de opleiding tot onderwijsassistent te volgen. En het mooie is dat ik al na mijn eerste stage wist: dít past bij mij! Dat ervaarde ik ook toen ik vorig jaar mijn sollicitatiegesprek had met Karin Klein, de directeur van onze school. Dat was zo inspirerend! We raakten gewoon niet uitgepraat. Ik weet nog dat ik na dat gesprek naar huis ging en dacht: “Ik zou het zó jammer vinden als dit niet door zou gaan’. Gelukkig gebeurde dat niet en werk ik alweer bijna een jaar bij Vivace.”
Wat is er zo mooi aan de functie van onderwijsassistent binnen Vivace?
“Dan denk ik gelijk aan de afwisseling én verantwoordelijkheid die je krijgt. Dat laatste vond iktrouwens ook best een beetje spannendin het begin. Maar ik kreeg gelijk zó veel support van collega’s. Dat werd spontaan aangeboden. En ook het samenwerken met de reken- en taalcoördinatoren heeft mij enorm geholpen. Enhelpt nog steeds. Zo’n professionele ‘achtervang’ kende ik niet van andere scholen waar ik werkte en ervaar ik als een groot pluspunt. Zo begonnen we dit schooljaar met een nieuwe methode voor het leesonderwijs - de RALFI-methode - waarvoor we eerst een aantal sessies samenkwamen met de taalcoördinator. Dat geeft een goede basis, waarna je binnen de structuur van de aangeboden lessen best veel vrijheid hebt om hier een eigen invulling aan te geven. Zo vind ik het heel leuk om op basis van methodes op zoek te gaan naar spellen, games en andere manieren om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Dat helpt om de aandacht vast te houden en leerlingen hebben met een spel - denk aan ‘vlaaien snaaien’ voor het leren van breuken -vaak niet eens door dat ze aan het leren zijn! Hetzelfde geldt voor lezen: ik laat de kinderen regelmatig een favoriet onderwerp kiezen - denk aan dieren of sporten - waarbij ik op het juiste niveau RALFI-teksten zoek.”
‘Bij ‘vlaaien snaaien’ hebben leerlingen niet eens door dat ze aan het leren zijn!’
“Als onderwijsassistent begeleid ik voornamelijk leerlingen buiten de klas die niet zo makkelijk mee kunnen met de leerlijnen in de klas. Van extra ondersteuning bij spelling en rekenen tot samen lezen. En dan is het zo mooi om te zien dat leerlingen in een relatief korte tijd zulke grote stappen kunnen zetten. Dat een leerling uit groep 5 aan het begin van de week bijvoorbeeld echt moeite heeft met het lezen van een tekst. En dat diezelfde tekst er aan het einde van de week, na een paar keer oefenen en herhalen, er als het ware uitrolt!”
Maak je vaker van dit soort ‘magische’ momenten mee?
“Bijna dagelijks. Ik werk in bijna alle groepen, maar het meest bij de kleuters. Ik houd orde in de klas. Of ga lekker mee buitenspelen. Ik vind het daarbij nog steeds heel bijzonder dat ze hun vertrouwen aan je geven. Dat laten ze blijken door even een knuffel te komen brengen. Of gewoon terloops vrolijk te roepen: ‘Hallo meester’. Dat leerlingen weten en voelen ‘ik kan bij jou terecht om iets te vragen of te delen’ vind ik heel belangrijk. Ja... ik kan wel zeggen dat ik nu énorm op mijn plek zit.”
Wil jij meer weten over werken bij MorgenWijzer? Vul dan onderstaand formulier in.